Hyacint

De hyacint, een symbool van de lente, betovert zintuigen met haar bedwelmende geur en levendige kleuren. Vanaf het vroege voorjaar tot in de zomer brengt deze bolbloem een prachtig schouwspel van bloemen voort, waardoor tuinen en huizen worden opgefleurd met haar unieke charme. Lees hier meer over verzorging en oorsprong van de hyacint!


hyacint

Waar komt de hyacint vandaan?

Wist je dat de naam van de hyacint te danken is aan een Griekse halfgod? Volgens de Griekse mythologie waren zowel Apollo als Zephyr verliefd op Hyakinthos. Toen Hyakinthos Apollo boven Zephyros verkoos werd deze laatste kwaad. Op de dag dat Hyakinthos Apollo aan het leren was hoe hij een discus moest werpen werd hij geraakt door een uit de koers geblazen discus van de God Zephyros en stierf. Uit verdriet schiep Apollo uit het bloed van zijn geliefde de bloem hyacint als een herdenking aan zijn dood.

Hyacint verzorgingstips

De perfecte temperatuur

De ideale temperatuur voor de hyacint ligt tussen 16 en 18 graden, als je wil dat de bloei iets langer duurt plaats de plant dan ‘s nachts op een koelere plek.

Hoeveel water?

Regelmatig water geven is prima, de grond moet iets vochtig blijven. Als de stengel aan één kant begint te gieten, kun je deze gewoon met een bloemenstokje ondersteunen.

De juiste plek!

De hyacint houdt wel van veel licht maar niet van direct zonlicht (in Nederland is dit geen groot probleem tijdens de winter). De vensterbank of een woonkamer met veel licht is perfect!

Langer laten bloeien!

Als je merkt dat de hyacint vroegtijdig uitbloeit dan kun je de bloei stopzetten door de plant in de koelkast te zetten en de grond vochtig te houden. Om de bloei weer op gang te helpen haal je de plant gewoon uit de koelkast en laat haar weer op kamertemperatuur komen.

Mijn hyacint heeft een sterke geur

De hyacint heeft vaak een sterke geur die voor veel mensen met allergieën problematisch kan zijn. Als je toch wilt genieten van deze prachtige plant, dan kun je voor witte hyacinten gaan. Deze hebben vaak mildere geuren dan andere variëteiten.

Is de hyacint giftig?

De hyacint is in zijn geheel giftig, maar voornamelijk de bloembollen en de zaden. De plant is niet geschikt voor consumptie en kan bij inname buikpijn, jeuk en overgeven veroorzaken.